nihad djozic

Nula

Nihad Đozićpiše: Nihad Đozić

Strah od nule

Pripadam onoj grupi ljudi koja u životu nastoji probati većinu stvari jer kako drugačije imati odnos prema njima. Ništa nije toliko blizu istini kao vlastito iskustvo. Naravno, objektivno i subjektivno, istina je rastegljiv pojam, a s tim u vezi, iskrenost je još rastegljivija. Možeš se pravdati na razne načine. Naime, neko vrijeme sam ‘istraživao’ rulet. Igrao sam sve moguće kombinacije i brojeve, ali nikad nulu. Za mene to nije broj. Nula je nula i vrijeđa moje kockarsko dostojanstvo.

U tom periodu istraživačkog rada, slično je istraživačkom novinarstvu, neosjetno se u moju svijest i podsvijest uvukao strah od nule. ‘Spin’ (ili kruženje kuglice po cilindru) traje približno minut i svaki put sam osjećao nepojmljivi strah da će se kuglica zaustaviti u nuli. Osim nule, sve drugo je olakšanje. Ukratko, u mom slučaju 36 brojeva igra protiv nule, što nije neka vjerovatnoća, ali strah je iracionalna kategorija. Pretvori se u naviku.

Kasnije sam primjetio da puno nula na dvije noge hoda ulicama, pojavljuje se na televiziji, nešto objašnjava, petlja se u sve i svašta, ukazuje, naređuje i nastoji izazvati strah koji je samo nulama svojstven. Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živjeti? Da li je uopšte moguće preuzeti odgovornost za vlastiti život i odbraniti se od zvanih i nezvanih mediokriteta koji donose odluke, mjere i zabrane u naše ime? Neke su besmislene jer nemaju nikakvo uporište.

Život je kao rulet koji, nažalost, ima 36 brojeva i jednu nulu. Američki rulet ima nulu i duplu nulu. Neizvjesnost je ono što je kod ruleta izvjesno i zavodljivo. Nema tu ničeg zanimljivog, samo stvara ovisnost. Ovisnost je individualni problem i ovisnici nisu ili ne žele biti slobodni ljudi. Sloboda je veliki teret i odgovornost, ali množenje s nulom daje opet nulu. Teško je naći pravu mjeru između ovisnosti i slobode. Zdravlja i ljudskih prava. Nismo ni svjesni da smo vraćeni dva koraka nazad.

Kriza kao da pomalo popušta. Postupno, stidljivo i oprezno popuštaju mjere i zabrane. Na kraju će se vidjeti ko je kakvu politiku vodio. Naravno, struka treba i mora savjetovati kako se boriti i odbraniti od nevidljivog neprijatelja, ali odluke donosi politika. Kriza je najbolja prilika da provjerimo koga smo birali i koliko smo sretne ruke bili. Svi smo pomalo kockari i ovisnici, a kad nam je život ugrožen, uhvati nas strah i panika. Od nule.

Niko ne voli ništa.