rajka stefanovska

Kanadski Festival Tulipana

rajka stefanovskapiše: Rajka Stefanovska

Kanadski Festival Tulipana

Dobar dan iz glavnog grada Kanade, Ottawe.

Osnovni podaci kažu da je Kanda prostorno velika zemlja – 9,984,670 km2 (poredjenja radi, površina Evrope je 10,180,000 km2). Skoro 12% površine zauzimaju vode. Ottawa je drugi najhladniji glavni grad u svijetu, odmah poslije mongolske prijestonice Ulan Bator, pa se, usljed niskih zimskih temeratura, veliki broj jezera, rijeka i kanala se pretvore u klizališta.

Kanada ima  36,991,981 stnovnika prema popisu iz 2021. godine, što je znači da je gustina naseljenosti  svega 4.2/km2 (u Evropi, opet poredjenja radi, gustina naseljenosti iznosi 72.9%).

Dakle, kad kažemo “Kanada”, prva asocija je snijeg i led – prosječna temperatura u januaru je -32 stepena, ali nerijetko se spusti mnogo niže. U januaru 1995, na primjer, u Ottawi je zabilježena temperatura od -50 (Ottawa je drugi najhladniji glavni grad u svijetu, odmah poslije mongolske prijestonice Ulan Bator). Glavne atrakcije po kojima je zemlja poznata u svijetu su Kanadski festival ledenih figura (Winterlud – održava se u februaru) i Rideau Canal koji zimi postaje popularno klizalište dugo 214.6 km, zatim sjeverna svjetla – Aurora Borealis – na sjeveru zemlje, jesenja promjena boja – najpopularnije turističko odredište za fotografisanje jesenjih boja je Gatineau Parc u Quebecu. No, ako mene pitate koji je kanadski festival najljepši, reći ću vam da je to ovaj koji počinje za nekih desetak dana, – Kandski Festival Tulipana.

Ottawa u maju. Proljeće, topli dani, miris jorgovana i tulipani. Odavno već niko u gradu ne pamti maj bez tulipana. To je mjesec u kojem se grad pretvara u 70 kilometara dugu i 30 kilometara široku cvjetnu bašti. Svake godine, više od milion lukovica bude zasadjeno cijelom dužinom Rideau Kanala, oko Parlamenta, po parkovima, baštama i balkonima. Zašto baš tulipani i zašto u tolikom broju?

Sve je počelo 1945. godine, kada je holandska kraljevska porodica Ottawi poslala 100 000 lukovica, u znak zahvalnosti gradu koji je u vrijeme drugog svjetskog rata pružio utočište porodici kraljice Juliane. Tokom boravka u glavnom kanadskom gradu, 1943. godine, kraljica je rodila kćerku, princezu Margriet. Kanadska vlada je, u vrijeme kraljičinog boravka u bolnici (Ottawa Civic Hospital), porodiljski odjel proglasila privremeno ekstrateritorijalnim, kako bi princezino državljansko moglo biti odredjeno isključivo na osnovu državljanstva njene majke. Donacija je iz godine u godinu rasla, da bi ono što je počelo kao dar iz zahvalnosti, na prijedlog poznatog svjetskog fotografa Malaka Karshija, 1953. preraslo u čuvenu manifestaciju – Kanadski Festival Tulipana. Zaštitni znak festivala, tulipan, proglašen je simbolom medjunarodnog prijateljstva.

Smatra se da je ovo najveći festival tulipana u svijetu. Godišnje, ovu manifestaciju posjeti oko 650 000 turista.

Festival obiluje muzičkim manifestacijama, organzuje sakupljanje donacija za djecu iz područja zahvaćenih ratom, predstavlja velike mislioce našeg vremena – gosti Kanadskog Festivala Tulipana su bili, izmedju ostalih, pisci Salman Rushdie i Kris Anderson, istoričar Jared Diamond i pijanistica Angela Hewitt. Holandska kraljica Juliana je učstvovala u proslavi 1967, a princeza Margriet je bila gost povodom 50 godina festivala, 2002. godine.

Posljednje dvije godine, zbog pandemije, manifestacije su se održavale virtuelno. Ove godine, festival se opet vraća posjetiocima “uživo”, taman na vrijeme da proslavi 70-godišnjicu. Samo duž Rideau kanala, posadjeno je oko 300 000 tulipana (da ne spominjem da je svaka bašta, svako dvorište i svaki svaki balkon u Ottawi prekriven tulipanima svih boja), a u pripremi je i niz kulturnih i zabavnih manifestacija. Jedna od njih je za one hrabre – noćna potraga za duhovima kanadske prijestonice. Ko zna šta se sve tu može zadesiti, jer ovdje ljudi odavno žive – od prije 6500 godina, smatraju istoričari i arheolozi. Do dolaska Evropljana, na ovom području  su živjeli pripadnici Algonquin naroda, bavili se lovom, ribolovom, kasnije trgovali krznima sa doseljenicima. Smatra se da je prvi Evropljanin koji je prošai ovuda bio Francuz Étienne Brûlé (1610. godine). Grad je osnovan 1826. godine, a postao kanadska prijestonica 1857.

Puno toga za čuti i, posebno, vidjeti. Festival je, ne samo ugodjaj za oko, već i prilika da se nauči ponešto o Ottawi i razumije da je ovaj grad puno više od javorovog sirupa i leda na dalekom sjeveru. Ovogodišnji Festival Tulipana traje od 13-og, a završava 23. maja. Dobrodošli svi koji žele  i mogu da dodju.

rajka stefanovska rajka stefanovska rajka stefanovska rajka stefanovska