esma kreso

Dedo Omer

esma kreso piše: Esma Kreso

Moj otac je često pričao o svom dedi Omeru.

Dedi koji mu je u djetinjstvu bio najbolji drug. Blage naravi, pobožan čovjek, često u svojim knjigama i mislima. Prvo se isticalo da je bio hafiz. Onda se spominjalo da su nekada davno u Foču došli iz Perzije. Da su 500 godina držali muftiluk u Foči. Tek ću, nakon što sam dobro zakoračila u tridesete,  shvatiti da su bili i šejhovi tekije u Foči. I da je to jedan veoma golem paket naslijedstva.

Ali omiljena tatina priča je bila ona kako su se dedo i nena vjenčali. Naime, mladi efendija se uputio na prvu službu u Ljubinje. Došao je u svoju novu džamiju, i namjerio da se Bogu obrati da mu tu pomogne da se skrasi i da stvori dom i porodicu. Kako se nekim čudesnim putem, a bez Facebooka i Instagrama kroz moćno Ljubinje pročulo da je stigao mlad i samim tim spreman za ženidbu hodža, tako su se cure poredale na prozoru od džamije i virile. Niko ne zna koliko ih je bilo, ali je moja pranana, tačna kao sat, bila najbliža staklu. U neka doba, i staklo i demiri su popustili pod gurkanjem žena, i dok je pradedo pao na sedždu, sila mladih dama je progurala moju prananu kroz razbijeno staklo i demire ravno u vidokrug mladog hodže koji je u čudu podigao glavu.
Nakon što se valjda dovoljno sabrao pa je obavio molitvu, krenuo je po Ljubinju da obilazi kuće i traži mladu koja je razbila prozor u džamiji. Bez staklene cipelice, i uz siguran strah koliko može da košta prozor početkom 20 vijeka negdje u nekom Ljubinju, pranana je ipak priznala krivicu. A on je ostatak života gledao u nju kao u najveći Božji dar…

imam ja i porodičnu priču o drugom pradedi, kojeg su tri dana poslije Bajrama našli u jarku izmedju Stoca i Trebinja, još uvijek pijanog, vašljivog i uneredjenog, pa ga okupali, oribali i na prečac oženili kao pedagošku mjeru u 24 sata… ali je ova prva ipak nekako romantičnije ljepša.