Ahmed Bosnic

A šta kaže Knjiga tajni: CRVENO

BOJA LJUBAVI I RATA

Ahmed Bosnicpiše: Ahmed Bosnić

Crvena je boja alhemiskog Kamena mudraca, kamena što nosi znak sunca, boja Svetoga Duha. To je boja žrtve, nebeskih vatri, boja ljepote i bogatstva, boja ljubavi, ali i rata, boja krvi, uzbuđenja, strasti i mržnje.

To je boja duše, libida i srca, ali i znanja, ezoteričke spoznaje i tajnih vještina. Čarobnjaci i urotnici nose crvene plaštove.

Prema biblijskim legendama za stvaranje čovjeka bila je upotrijebljena crvena gliina.

Za osobe koje su imale crvenu kosu vjerovalo se da posjeduju urokljive oči i da svojim pogledom mogu naškoditi drugim ljudima, pogotovo djeci i djevojkama. Zbog toga se savjetovalo izbjegavanje crvenokosih, smatrajuć ih lošim, nepouzdanim, prevrtljivim ljudima i izdajnicima. Crvenokosa su djeca navodno talentovanija i inteligentnija od plavokose i crnokose djece.

Crvena je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, ubrzava disanje i podiže krvni tlak. Ima vrlo visoku stopu vidljivosti, a upravo zbog toga su stop znakovi, crvena svjetla na semaforu i oprema za gašenje požara obojeni u crveno. U heraldici, crvena se koristila za označavanje hrabrosti. Ova boja se takvo može pronaći na mnogim nacionalnim zastavama.

Na Dalekom istoku, u Japanu crvena je boja iskrenosti i sreće i nose je isključivo žene.

U drevnom Rimu crvena je bila boja visokog plemstva i svećenstva, generala i patricija.

U Rusiji i Kini crvena boja prati sve narodne svetkovine, posebno proljetne, zatim vjenčanje i rođenje; za zdravu djecu kaže se da su rumena.

Svjetlo crvena predstavlja radost, seksualnost, strast, osjećajnost i ljubav. Roza označava romantiku, ljubav i prijateljstvo. Naglašava ženstvenost. Tamno crvena je povezana sa snagom, voljom, bijesom, ljutnjom, vodstvom, hrabrosti, čežnjom, zlobom, i gnjevom. Crvenkasto – Smeđa je povezana sa žetvom i jeseni.

Sanjati crveno – sreća u ljubavi.

KNJIGA TAJNI – Štampana u tvrdom luksuznom povezu sa omotnicom, 730 strana, latinica; CIJENA: 50,00 KM, za inostranstvo 30,00 eura, plus PTT.