imperator peljesac drustveno vino

Pelješki Imperator Plavac Mali

imperator vinari postip dingac drustveno vinopiše: Dražan Lapić

imperator, -oris, m. (lat.)

Imperator je titula koja je u starom Rimu u doba Republike označavala vojnog zapovjednika s teritorijalnom nadležnošću. S vremenom je u mnogim jezicima izraz imperator postao istovjetan izrazu car.

Zašto je ovo vino posebno i drugačije od ostalih pa ga nazvaše Imperatorom?

Jer je istočeno iz izabranih bobica Plavca malog sa čuvenih položaja Postup i Dingač.

postup imperator drustveno vino
Postup

 

dingac imperator drustveno vino
Dingač

 

Ovdje moram pojasniti lozu Plavac mali u odnosu na vina Postup i Dingač. Mnogi su i danas misle da su Postup i Dingač neka posebna vrsta loze, glede i vino koje dolazi sa njih. Nisu! Sve dolazi iz iste loze Plavac mali. Postup i Dingač su dva vinogorja na Pelješcu, okrenuta Jugu i dobiju sunca taman kad i koliko im treba.

plavac mali imperator drustveno vino
Loza Plavac mali

 

A Postup i Dingač, strane su strme da ti se zamanta, vinogradi gore i dolje sve do mora. Vinogradari obrađuju sve rukom jer je makinama modernim strmo nepristupačno. I kad vrijeme dođe beru i grožđe na leđima nose. Mnogo je truda u tom grožđu za do kapi vina doći!

Grožđe dolazi iz vinograda deset, po starosti, mlađih peljeških vinara. Svi su iz obitelji sa dugom vinarskom baštinom i ostaše u vinogradima i zemlji da je sačuvaju. A kako bi drugaćije. Poimence Mladen Ančić, Phillip Baranović, Viktor Farčić, Božo Daničić-Kačić, Baldo Kanđera i Ladislav Kanđera (Phillip vina), Boris Mrgudić (Mokalo d.o.o.), Anton i Hrvoje Šaić (OPG Borislav Šaić) i Boris Violić (OPG B.Violić).

imperator vinari postip dingac drustveno vino

Godine 2011. odvažiše se da istoče Društveno vino za sve koji Pelješac i pelješka vina vole.

I prića ide od jematve, okupa na gumnu i izvorne pripreme do starenja. Sve su bobice ručno birane i nogama žena tiješnjene. Društveno tiješnjeno u selu Golubinica taman na raskrižju vinarskih puteva u srcu Pelješca.

Zovu ga Društveno vino jer ga je društvo napravilo za društvo ugodno sa obitelji i prijateljima popiti.

Prva berba je bila 2011-te, ekstremno sušne godine, te ima 17,8% alkohola. Udružena berba iz 2011. je istočila 102 magnum boce.

Samo će sretnici postati ponosni vlasnici jedne od 102 boce berbe 2011, ostali će morati pričekati sljedeću godinu kada na tržište izlazi berba 2012, također ograničena na stotinjak magnuma. Ovu godinu 2014. berba dolazi.

Vino je polusuho i savršeno izbalansirano. Sve boce su numerirane i dolaze u drvenoj kutiji. Vino je pakirano u magnum boce od 1,5l.

Zemlja je kao i Loza u hrvatskom imenica ženskog roda. Čudna i škriljasta pelješka, naizgled škrta, a blagorodna vjerojatno najviše utjeće na kakvoću grožđa i sva se desetljićima u grožđe daje. A što bi drugo majka, zemlja, radila!

Istini za volju u nas kažu, Majka ti malisna, loza ljubavnica!

Živili!

Dubrovačka televizija 23.09.2014

imperator drustveno vino