ahmed bosnic mac

Mač

Ahmed Bosnicpiše: Ahmed Bosnić

A šta kaže Knjiga tajni …

MAČ

Simbol moći, pravde, autoriteta, kraljevskog dostojanstva, hrabrosti, zaštite, budnosti, fizičkog istrjebljenja.

Srednjovjekovni feudalni vitezovi bili su oboružani veoma teškim mačevima, pa su njima morali rukovati objema rukama; ti su mačevi služili samo za posijecanje neprijatelja, a vrh im je bio zaobljen.
Najbolji mačevi su se izrađivali u Toledu i Damasku. Razvojem vatrenog oružja mač je izišao iz vojne uporabe. Kao osobno oružje poprimio je simbolično značenje, a do Francuske revolucije kao statusni simbol mogli su ga nositi samo plemići.
Izručivanje mača neprijatelju označavalo je predaju, a prigodom degradiranja časniku bi ga se oduzelo i prebilo.
Mač ima i metafizičku simboliku – sposobnost razlučivanja, snaga intelekta, nepovredivost svetoga i duhovna odlučnost. Vjerovalo se da mač donosi tri pošasti – rat, glad i kugu, a kako se mislilo da je povezan s nadprirodnim silama, smatralo se da posjeduje i nadprirodnu snagu.
Prema biblijskim kazivanjima, Adama i Evu iz raja su izbacili anđeli koji su nosili plamene mačeve, a oganj mača mogli su navodno da izdrže samo izabrani. Mač razdvaja tijelo i duh, nebo i zemlju, a u alhemijskoj tradiciji simbolizira prečišćujuću vatru.
Za kaljenje mača mislilo se da je vjenčanje vode i vatre.

Snovi o maču su višeznačni; sanjati mač – odseliti, napustiti staro društvo; držati mač u snu – dostojanstvo, moć i čast; mačevati se u snu – bolest u obitelji; okrvavljen mač – briga u kući; gorući mač – razlaz, brakolom; prelomljen mač – trijumf nad neprijateljima.