drazan lapic

Interliber 2021?

drazan lapicpiše: Dražan Lapić

Knjigama treba sajam, stalno

Godinama već dolazim na sajam knjiga u Zagrebu.  Interliber se zove i poziva na međunarodni. Međunarodni su nakladnici bili uglavnom predstavljeni domaćim, izuzev Rusije koja je ove godine bila zemlja partner.

U potrazi za knjigom namjerio sam se na nekoliko naslova koji su mi se ove godine nametnuli na popis, bilo kao naslov predložen od prijatelja ili osobna potreba da pročitam nešto novo, ili osvježim moju malu, rekao bih vrijednu knjižnu riznicu.

Mediteranski Brevijar Predrag Matvejević ISBN 9789532017281,

za koji stručnjaci kažu da je najslavnija hrvatska knjiga danas u svijetu, koja je 2017. napunila trideset godina od prvog izdanja, ali se doma još nije nametnula kao nacionalno važna tema. Prilično nedostupna na online i inim knjižnicama. Pun pogodatk iz prve na stolovima V.B.Z.. Meko ukoričenje, godina izdanja 2007. originalna cijena 69 Kuna, dobio sam je za 50. Imali su nekih 20tak primjeraka na stolu, prašnjavi i paučinom pokriveni, srećom umotane u plastičnu foliju pa je papir preživio. Štivo nad štivima! Preporućujem vam da pogledate jedan od najboljih prikaza koje sam našao na Internetu na stranicama tportal.hr. Da si uštedite vrijeme traganja knjigu možete naći na V.B.Z. online knjižnici. Link je Ovdje.

Crvenokosa Zora i Njezina Družina,

napisao Kurt Kläber pod pseudonimom Kurt Held izvorni naslov Die rote Zora und ihre Bande. ISBN izdanje na hrvatskom 9789535564027. Netom pred odlazak na Interliber pročitao sam prikaz na stranicama Matice Hrvatske i nadahnuti prikaz na Wishmama. “Velikim zalaganjem urednice izdanja Ane Prpić Rogić, prevoditelja Roberta Katalinića i Tamare Farkaš, ilustratorice Zrinke Ostović kao i financijera (Grada Senja, Grada Zagreba i brojnih senjskih tvrtki i građana) Zora je ponovno među nama – i to na hrvatskom jeziku.” “Nevjerojatno je da roman čija se radnja događa u hrvatskom gradu Senju i za koju zna cijeli svijet gotovo 80 godina nije imao prijevod na hrvatski jezik.” vele na stranicama Grada Senja. Sa dovoljno i prekoviše razloga raspitivao sam se na svim tezgama izlagača o naslovu. Neki su odmah rekli Nema, sa trgovačkim lažnim da su imali ali da je prodana. Pun nade uputih se na tezgu Matice Hrvatske. Nema. Nisu imali niti broj telefona knjižnice Matice. Žalosno da su na Sajmu, izgledalo mi je je reda radi a ne radi knjige i izdanja. Kud svi idu tu i mali Mujica. Knjigu sam, srećom na vrijeme stavio da je pričuvaju za mene u Super Knižari u Novinarskom Domu. Kako je bila jedini primjerak raspoloživ u cijeloj Hrvatskoj kupih je po izvornoj cijeni od 100 Kuna. Kasnije u razgovoru sa prijateljom koji voli knjigu kao i ja saznah da ima još jedan primjerak na Njuškalu pa ga kupih za 50, 60 sa isporukom i poklonih prijateljici Zori crvenokosoj iz Sarajeva. Iziuzetno štivo sa djecu i mlade pa i starije koji sada vode promidžbu Hrvatske, turističku ili bilo koju drugu da pročitaju i nauče malo više o svojoj zemlji te kako je drugi vide. O vrijednostima da ne govorim. Sve pohvale Gradskoj Knjižnici Senj i ravnateljici Ana Prpić Rogić, prof. i dipl. bibl.. Ako knižničarke i knjižničari ne znaju o knjizi, a tko onda zna! U nedostatku prikaza autora i naslova na hrvatskom donosim prikaz na engleskom.

Dubrava Dubrovnika,

zaboravi. Nitko od nazočnih izlagača nikada nije ni ćuo o naslovu. Tragajući mnogi drugi su mi bili ponuđeni. “Pregledajte po tezgi” preporućili bi. O Dubravi koju sada imam u posjedu u slijedećem nastavku.

I kad sam kod ponude = Knjiga kao drva, bukvalno stoji!

Tisuće naslova, stranih, domaćih, nevjerovatno je koliko se trudimo da se knjižnim fondom održimo. Isto popodne bio sam na Trgu. Niti jedan od naslova koji su nuđeni na Sajmu nije bio na Akciji. Akcija bi trebala biti da svi u knjigama budu u Akciji. Da knjigu pa i tisak općenito nude po prihvatljivijim cijenama. Da narod može čitati. Knjiga je uzuzetna roba. Vagajući u stanju sadašnjem, kilo’ knjiga ili kobasica? Lidl uglavnom prevagne, tamo nema knjiga ali ima kobasica. Bilo je kobasica i na Sajmu. Elektronske knjige nije bilo.

interliber