ramazan

Ramazan

mladen

piše: Mladen Panić

Noću mi lahke ruke same uzlete

K’ nebu da potraže mjesec mladjak
Oči mi sretne miluju Kur’anske ajete
Dok zvijezda svijetli Bosnu i Sandžak…
Oživjela je noć prva, mjeseca odabranog
Osmijehom se budi svakolika čaršija
Dove se riječi Poslanika, od Boga izabranog
Dušom se gnijezdi ramazanska vaktija…
O, Bože Svemilosni, uputi nas griješne
Da rukom lahko damo, ono što imamo
Pošalji tužnim srcima, blagodeti utješne
Pa da pokorni u miru, adete Tvoje primamo…
Lijepi li su sjeni šehera u sabah-zori
I ezani horski, iz glasa starih mujezina
Čovječe, sad zašuti, dovi i srcem zbori
Da se čuješ u vjetru gdje su Meka i Medina…
Klanjaj namaz, dobro čini, zekat dijeli
Jer Allah vidi ono što srcem činite
Gladnog nahrani, tužnog razveseli
Zasijajte i što vam je namijenjeno, primite…
Lijepi li su akšami, mehki ko materine ruke
Šeher namah skoči, čaršija se radošću puni
Top ramazanski oživi uspavane dunjaluke
A ljudi hode gdje mirišu, iftarski somuni…
O Allahu, Gospodaru svjetova, Premilosni
Tvoja mi se Zvijezda sred grudi prosu
Pa srca ispuni u Sandžaku i šeher-Bosni
Da Čovjek izgovori…
Ramazan šerif mubarek olsun…
.

Poštovani prijatelji, braćo, sestre, poštovani očevi i Majke…pred vama je sveti mjesec Ramazan, mjesec Odabran, mjesec u kome trebamo spoznati istinske vrijednosti koje nosimo u sebi, a koje ne smijemo zanemariti ili ih ignorisati. Vjera nas uči da je život trajan, ako je doslijedan. Život nas uči tome da povremeno prisustvo u istinskoj vjeri ne donosi spasenje, a svakako, nije posvećenost.Za muslimane, Odabrani mjesec, ne prestaje. Brinite o čovjeku do sebe, jednostavno je. Samo otvorite srce i svako će ga prepoznati…i prići srcem živom. Radost je ono što svakome treba, ali je mogu dati samo oni koji su sretni, zadovoljni i smjerni. Kada čovjeku udijeliš lijepu riječ, sve si mu manjkavosti nadoknadio. Kada mu pružiš pažnju, usrećio si ga nestvarnim osjećanjem spokoja. Jer, onaj koji se ne osjeća izopštenim, otudjenim…zna mjesto gdje pripada. Ima li ljepšeg mjesta od ljudskog srca?!

Upoznajte sebe, opet, ako treba…jer kad spoznate sebe, lakše ćete razumjeti osnovne poruke ramazana, lakše ćete upraviti svoj život u željenom pravcu, a ramazan će trajati čitavu godinu, pa i čitav život. Tad ste ispunili osnovni smisao vjere i postojanje svakog muslimana…Tad ste potpuni i u Allahovoj milosti.

Postite…lako je. Sita duša ne osjeća tjelesnu glad. Možete.

Sam post ne treba da bude željeni cilj…post je sredstvo kojim ćete lakše doći do krajnjeg cilja, a on je da iz ramazana izadjemo kao bolji, plemenitiji i čestitiji Ljudi!Ramazan je škola. Učite! Ramazan je posebna blagodat…koja vam kaže…Sve što vi hoćete, vi i možete!U svetom mjesecu ramazanu priznajmo gdje pogriješismo, tražimo Oprost za svoje grijehe…Budite nasmijani i veseli, pokažite ljepotu posta jer Allah je milostiv.Osigurajte se snažnom vjerom, ibadetom, dobročinstvom!Ako vas neko povrijedi, Allah će zaliječiti rane!Gdje vas ponize, Allah će vas uzvisiti.Neka ovaj Ramazan prosvijetli naše duše i umove, osnaži ih dovama i nadom koja je bezgranična. Neka se svijet izliječi od samog sebe, neka prestanu ratovi i zavlada Mir!